WITAJCIE PONOWNIE
Obiecałam Wam podać przepis na obiad, który sama robiłam we wtorek. Amelko to specjalnie dla Ciebie, ale może i reszta z Was kiedyś skorzysta. A naleśniki wyglądają tak i smakują trochę jak pizza😀:
Przepis wystarcza na 4-5 osób. Wychodzi 8 naleśników z dużej patelni .
SKŁADNIKI:
Ciasto na naleśniki:
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
Ciasto zmiksować na jednolitą masę i dodać tyle wody, żeby powstała odpowiednia konsystencja ciasta.( niecałe pół szklanki). Usmażyć naleśniki.
Farsz
- 70 dkg pieczarek - zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- duża cebula - pokroić w kostkę.
- 2 ząbki czosnku - pokroić w drobniutką kostkę
- 2 opakowania sera mozzarella tartego
- 8 cienkich parówek typu berlinki, takich jakie lubicie.
- sos pomidorowy, taki jaki lubicie, ale żeby miał smaczek, nie mylcie z przecierem pomidorowym ani z ketchupem.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem, potem dodać starte pieczarki, doprawić trochę solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki nakładać kolejno:
- sos pomidorowy
- usmażone pieczarki
- posypać serem mozzarella
- położyć 1 parówkę
Naleśniki zawijać w rurkę.
Tak przygotowane naleśniki ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, z wierzchu polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać serem mozzarella, można dodać czarne oliwki, albo coś innego. Zależy na co macie ochotę. Piec w piekarniku przez 20 - 25 minut, na funkcji góra - dół. Nie przykrywać niczym.
Jak ktoś lubi sos czosnkowy to pasuje do tych naleśników. Można go zrobić samemu. Wystarczy pomieszać jogurt naturalny z majonezem i wycisnąć ząbek czosnku, dodać trochę pieprzu i sos gotowy.
Życzę Wam udanej zabawy w kuchni i "smacznego weekendu"
Pozdrawiam.
A.G.
Amelka obecna
OdpowiedzUsuńSandra S obecna
OdpowiedzUsuń