Zbliża się weekend wielkimi krokami. Tradycyjnie więc, chcę Wam zaproponować coś co na pewno Wam zasmakuje. Będzie to DESER Z TRUSKAWKAMI, GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM. Mniam! Jest bardzo prosty do wykonania, więc z pewnością sobie poradzicie.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru,
- truskawki 0,5 kg,
- mleko 400 ml,
- 3 łyżki cukru,
- masło 100g
- śmietana kremówka 200ml.
Przygotowanie:
- Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
- W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
- Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
- Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
- Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
- Życzę Smacznego.
- Pozdrawiam.
- A.G.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz