Przepis na ciasto z rabarbarem.
Ostatnio w sklepach można kupić rabarbar, który świetnie nadaje się na kompot , ale także pasuje do ciasta. Dziś chciałabym Was zachęcić do zrobienia samemu takiego ciasta. Przepis jest prosty i szybki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.
- Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
- Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
- Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Amelka obecna
OdpowiedzUsuńObecna
OdpowiedzUsuń