Witajcie Dziewczęta.
Na pewno Wiecie że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. A gdzie ich szukać i za co odpowiadają? O tym właśnie w dzisiejszym poście.
Za co odpowiadają witaminy?
Rola witamin w organizmie jest bardzo rozległa. Odpowiadają one zarówno za wzrok, rozwój kości, przepływ krwi, wzrost odporności, jak i za psychikę i koncentracje. Aby móc dobrze zbilansować dietę i skutecznie reagować na ewentualne zaburzenia w funkcjonowaniu którejś ze sfer naszego organizmu trzeba wiedzieć, która z witamin odpowiada za dany proces. Wymieńmy, chociaż kilka z nich:
Witamina A (retinol + pochodne retinolu)
Umożliwia prawidłowy wzrost oraz rozwój organizmu. Sprzyja budowie kości i zębów, wpływa na właściwy rozwój i funkcjonowanie skóry. Dba o zdrowie wątroby i tarczycy, zwiększa odporność na zakażenia, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Zapobiega tzw. „kurzej ślepocie” i pomaga w leczeniu chorób oczu. Przyjmowana jest w czasie ciąży. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Witaminę A znajdziesz w żółtych i zielonych warzywach i owocach, nabiale, warzywach typu marchewka, szpinak, brokuły czy sałata. Jest też w rybach morskich, tranie i wątróbce.
Witamina B1 (tiamina)
Ma wpływ na przemianę węglowodanów, prawidłowy rozwój dzieci, niweluje stres i stabilizuje uczucie apetytu. Jest niezbędna dla właściwej pracy układu nerwowego, utrzymuje laktację oraz płodność na wysokim poziomie, dba o prawidłowe działanie układu krążenia oraz o koncentrację. Potrzebna jest do utrzymania zdrowej skóry, włosów i mięśni. Witaminę B1 znajdziesz w drobiu, wieprzowinie, rybach, ryżu, owocach strączkowych, zbożach, mleku sojowym, arbuzie, suszonych owocach, orzechach, drożdżach i jajach.
Witamina B2 (ryboflawina)
Pełni podobne funkcje co witamina B1 – przyczynia się do dostarczenia organizmowi pokładów energii. Ma wpływ na odpowiednią przemianę materii oraz produkcję erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Dobrze wpływa na wzrok i stan skóry, paznokci i włosów. Wspiera wzrost i rozmnażanie. Witaminę B2 znajdziesz w ziarnach, wątrobie, jajach, serach, grzybach, części ryb, zielonych częściach warzyw, produktach mlecznych i orzechach.
Witamina B3, PP (niacyna)
Ma wpływ na metabolizm i wspomaga trawienie, dba o skórę i syntetyzuje hormony płciowe, reguluje krążenie, a także poziom cholesterolu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Witaminę B3 znajdziesz w rybach, mleku, drobiu, mięsie wieprzowym, wątrobie, produktach zbożowych, ziemniakach, suszonych owocach i grzybach.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Ma wpływ na prawidłowy rozwój i wzrost, wspiera wytwarzanie energii (pomaga przetwarzać składniki pokarmowe) oraz wspomaga układ odpornościowy (walka z infekcjami, chorobami, ranami i stresem). Odpowiada też za prawidłową budowę skóry i włosów. Witaminę B5 znajdziesz w warzywach strączkowych, ziarnach, sokach owocowych, drożdżach, wątróbce wieprzowej, jajach, płatkach owsianych, mleku, szpinaku, brokułach, grzybach, awokado i pomidorach.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Ma wpływ na kondycję mięśni, zębów i skóry, niezbędna do odpowiedniego przyswojenia B12 i prawidłowego trawienia. Ponadto reguluje objętość płynów ustrojowych za pomocą utrzymania poziomu sodu i fosforu, a także ponad 60 białek w organizmie. Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał. Podnosi odporność organizmu i wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy. Koi podrażnienia skóry i pomaga w walce z trądzikiem. Witaminę B6 znajdziesz w melasie, warzywach liściowych, owocach, ziarnach zbóż, ryżu, mięsie, mleku, awokado, tofu, soi, ziemniakach i orzechach.
Witamina B7 (biotyna)
Głównym jej zadaniem jest regulacja poziomu cukru we krwi oraz zapewnianie prawidłowego przebiegu procesu przemiany materii. Jest niezbędna dla zdrowia kości, skóry i włosów – zapobiega siwieniu oraz łysieniu. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, a także uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych. W witaminę B7 obfitują żółtka jaj, orzechy włoskie, orzechy ziemne, sardynki, migdały, grzyby, wątróbka, mąka sojowa, i ryż.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Odpowiada za regulację różnych procesów metabolicznych mających miejsce w organizmie, bierze czynny udział w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Kwas foliowy jest niezbędny do wytwarzania i dojrzewania czerwonych krwinek oraz do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Z jego udziałem powstają hormony szczęścia – działająca kojąco serotonina i dająca energię w ciągu dnia noradrenalina. Główne źródła witaminy B9 to: drożdże, marchew, szpinak, wątróbka wołowa, dynia, mleko, jaja, szparagi, ziarna zbóż oraz kiełki.
Witamina B12 (kobalamina)
Ma wpływ na wzrost i produkcję czerwonych ciałek krwi, tym samym zapobiega niedokrwistości i anemii złośliwej. Reguluje metabolizm, rozwija pamięć, regeneruje komórki krwi. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega zaburzeniom wzrostu. Witaminę B12 znajdziesz w serach, rybach, mleku, jajach, wątróbce oraz mięsie.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Ma wpływ na ochronę organizmu przed infekcjami, wspiera gojenie się ran i zwalczanie chorób, poprawia kondycję zębów i kości. Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Bierze udział w produkcji kolagenu, przemianach tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Wykazuje właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Źródła witaminy C to: czerwona porzeczka, pomidory, cytrusy, owoc dzikiej róży, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawka, kiwi, natka pietruszki i chrzan.
Witamina D (kalcyferol)
Reguluje wchłanianie wapnia i fosforu przez organizm, utrzymuje prawidłową pracę układów narządów oraz samego serca, hamuje wydalanie wapnia, dba o prawidłowy stan kości i zębów. Reguluje wydzielanie insuliny, wykazuje wpływ na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne. Witaminę D znajdziesz w mleku i jego przetworach, rybach, jajach, żółtych serach, maśle, wątróbce i tranie.
Witamina E (tokoferol)
Jest antyoksydantem chroniącym komórki przed utlenianiem i niszczeniem. Ma wpływ na płodność obu płci, kondycję komórek krwi, chroni przed negatywnymi zjawiskami w organizmie, eliminuje złogi i twardnienie tętnic (działa przeciwzakrzepowo). Ponadto opóźnia efekty starzenia się organizmu i pozwala pozbyć się uczucia lęku, wspomaga gojenie ran, zatrzymuje tlen dla organizmu, chroni przed poronieniami. Źródło witaminy E stanowią oleje (olej słonecznikowy, oliwa z oliwek), warzywa, zboża, jaja, orzechy, migdały, kapusta, sałata, szprotki i masło.
Witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe)
Ma wpływ na redukcję masy ciała, utrzymuje dobrą kondycję skóry i włosów. Wspiera działanie gruczołów, walkę z zaburzeniami rytmu pracy serca i odkładaniem złogów w organizmie. Przyspiesza gojenie się ran, usprawnia funkcjonowanie gruczołów łojowych skóry, łagodzi zmiany trądzikowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Witaminę F znajdziesz w olejach roślinnych, ziarnach zbóż, orzechach, rybach morskich, mleku, soi i nasionach słonecznika.
Witamina K (filochinon)
Ma wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego i wątroby, wspomaga gojenie się ran. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się pajączków i poprawia koloryt skóry. Zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe. Ponadto witamina K wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Witaminę K znajdziesz w warzywach liściastych, oleju, warzywach, serach, jajach, jarmużu, szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie i kalafiorze.
Witamina P (bioflawonoidy)
Ma wpływ na szybkie zwalczanie infekcji zakaźnych oraz prawidłowe krążenie krwi w organizmie, wzmacnia organizm i obniża poziom cholesterolu. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych. Ponadto jest pomocna w leczeniu miażdżycy. Wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwwrzodowe i przeciwnowotworowe. Witaminę P znajdziesz w cytrusach, owocach i warzywach, a także w czerwonym winie.
Poza nielicznymi wyjątkami, witaminy musimy dostarczyć organizmowi z zewnątrz w postaci pokarmu. Do wyjątków można zaliczyć m.in. witaminę D3, która powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych zaś z pokarmów jest słabo wchłaniana przez organizm.
Po przeczytaniu posta zastanówcie się i odpowiedzcie sobie na pytania:
- Jakie znam witaminy?
- Jakie produkty zawierają najwięcej witamin z grupy B?
- Jakie warzywa i owoce jeść, aby dostarczyć organizmowi witaminy C i A?
Pozdrawiam.
A.G.
Sandra S obecna
OdpowiedzUsuń