piątek, 8 maja 2020

PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO

Witajcie ponownie.

Zbliża się weekend wielkimi krokami. Co wy na to, żeby upiec na tą okazję jakieś pyszne ciacho?! Oczywiście mogłabym się posilić internetem, ale dziś specjalnie dla Was sprzedam Wam przepis na CIASTO BALOWE, które jest po prostu przepyszne!!! Przepis dostałam  od mojej bratowej lata świetlne temu. Korzystam z niego do dziś i ciasto balowe jest zawsze na moim stole we wszystkie święta, z czego najbardziej zadowolone są moje dzieci😁. Oto i przepis:


Ciasto jest  bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • niecałe ½ szklanki mąki krupczatki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 -4 żółtka
  • pół szklanki szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej 
  • 3 paczki herbatników (20 - 25 sztuk)
  • opakowanie krakersów (20 - 25 sztuk)
  •  500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie deserowa)
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką krupczatką (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 170 - 180 stopni.
2Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami  i mąką. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Uwaga: nawet jak powstaną grudki, masę budyniową wystarczy zblendować.
3. Przygotować bitą śmietanę. 500 ml śmietany ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan - fixu
4. Na wystudzony biszkopt wyłożyć lekko ciepłą masę budyniową, na niej ułożyć herbatniki.  Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Znalazłam zdjęcie w internecie jak to wygląda, popatrzcie.
4
55. Na koniec posypać startą czekoladą.
Moim zdaniem ciasto nie należy do najłatwiejszych, ale warto spróbować. Życzę wam dziewczyny słodkiego weekendu. 
A.G.

2 komentarze: