Jest sezon na truskawki. Póki są, trzeba korzystać na "maksa" i zrobić z nich coś pysznego. Namówcie mamę, aby zrobiła z Wami racuchy. Oto przepis:
Rozczyn
·
50 g świeżych drożdży
·
1 łyżka cukru
·
1 łyżka mąki pszennej
·
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto
·
3 szklanki mąki pszennej
·
2 łyżki cukru
·
2 jajka
·
30 g roztopionego masła
·
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo
·
truskawki
·
olej do smażenia
·
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotowanie racuchów zaczęłam od rozczynu. Drożdże przełożyłam do
miseczki, dodałam łyżkę cukru i roztarłam, aż drożdże zrobiły się płynne.
Następnie dodałam mąkę, ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam w ciepłe
miejsce, żeby rozczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, jajka, mleko, roztopione
masło, wyrośnięty rozczyn i mikserem z hakiem wyrobiłam gładkie ciasto (ciasto
jest dosyć rzadkie). Miskę z ciastem przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do
wyrastania w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta
(ok. 1 kopiastej łyżki), na każdym racuchu ułożyłam pokrojone na kawałki
truskawki i smażyłam racuchy do zarumienienia z dwóch stron. Usmażone racuchy
odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypałam racuchy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
A.G.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz