wtorek, 5 maja 2020

POMYSŁ NA SAŁATKĘ WARZYWNĄ

WITAJCIE PONOWNIE

Sałatki warzywne kojarzą nam się z podstawową sałatką jarzynową z marchewki, selera, ziemniaków, ogórków kiszonych, jajka i zielonego groszku. Taką sałatkę zna chyba każdy. Podajemy ją z majonezem lub w wersji mniej kalorycznej z jogurtem. Wszyscy lubimy sałatkę jarzynową, ale jak wiecie jest ona dość kaloryczna.



Tymczasem sałatki warzywne dają  o wiele, wiele więcej możliwości. Ważne, żeby były urozmaicone . Warto do nich dodać  zieloną bazę, czyli liście np. sałaty, jarmużu lub szpinaku, warzywa i owoce, a także element chrupiący, czyli np. pestki słonecznika lub dyni.
Do sałatek warzywnych warto też dodawać składniki, zawierające białko. Sprawdzi się tu ser kozi lub ser feta, a w wersji wegańskiej soczewica, tofu lub cieciorka.  Sałatki warzywne świetnie pasują też jako dodatek do obiadu, ale mogą też być pełnowartościowym posiłkiem.

Dzisiaj kilka propozycji z mojej strony sprawdzonych sałatek warzywnych w wersji bardziej light:

SAŁATKA DO OBIADU Z BIAŁEJ KAPUSTY.



Składniki:
Pół główki niedużej kapusty
1 marchew
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżki miodu
sól i pieprz

Kapustę szatkujemy, gnieciemy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem. W miseczce dokładnie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem. Całość przelewamy do miski z surówką i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

SAŁATKA NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ.

Składniki:
1.Sałata lodowa lub inny miks sałat jaki lubicie.
2.Pomidorki koktajlowe.
3. Ser Veta albo inny sałatkowy typu greckiego.
4. Orzeszki pinii lub słonecznika.
5.Czerwona papryka.
6. Ocet jabłkowy.
7. Olej z pestek dyni.
8. Mieszanka włoskich ziół, można dodać parę czarnych oliwek.
W podobnych proporcjach dodajemy do siebie wszystkie składniki. Na poszarpaną sałatę kładziemy paprykę i serek pokrojone w kostkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Wszystko posypujemy ziołami i orzeszkami pinii lub słonecznika,  skrapiamy octem jabłkowym i olejem z pestek dyni. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa. To jest właśnie sałatka, którą często przynoszę do pracy i o którą często pytałyście.
Jedzcie Dziewczyny dużo warzyw, bo to bardzo zdrowe i nietuczące jedzonko. Łączcie ze sobą warzywa jakie lubicie, każda sałatka będzie smaczna jeśli włożycie do niej produkty, które lubicie. Zachęcam Was do eksperymentowania i życzę smacznego.
A.G. 

1 komentarz: