Witajcie dziewczęta.
Zbliża się weekend...czas błogiego lenistwa i czasem obżarstwa. Chyba każda z nas lubi pizzę. Dlaczego by nie zrobić jej samemu, zamiast zamawiać z pizzerii?! Zapewniam Was, że może być równie dobra, a nawet lepsza. Same zobaczcie moje własne dzieło, robiłam ją w niedzielę.
A oto przepis dla 4-5 osób, oczywiście sprawdzony, nie może się nie udać😉
Składniki na ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej (tortowa - Basia) - przesiać przez sitko
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki oleju
- 3-4 dkg drożdży rozmieszać z 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodać trochę ziół, np toskańskie
Ciasto dokładnie zagnieść, tak aby było miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie rosło należy przygotować składniki, które chcemy dodać do pizzy. W moim przypadku były to:
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- czarne oliwki przekrojone na pół
- papryczka piri, piri - jeśli ktoś lubi pikantna pizzę
- surowe pieczarki obrane, pokrojone w półksiężyce (około 9 sztuk)
- trzy opakowania startego sera mozzarella
- salami
Sos do pizzy:
To już kwestia indywidualna. Ja używam sosu toskańskiego z Podravki, choć ostatnio trudno go kupić. Wciskam do niego dwa ząbki czosnku i blenduję. Trochę go zostaje, więc używam go potem zamiast ketchupu, jest pyszny.
Gdy ciasto wyrośnie trzeba je rozwałkować do form, które posiadacie, wcześniej obsypując stolnicę mąką krupczatką. Jak widziałyście ja zrobiłam pizzę na formie do pizzy plus na blaszce z piekarnika. Należy jednak rozwałkować ciasto około 3 - 4 cm poza formę. Przełożyć na formę i na obrzeżach posypać serem a następnie zawinąć brzegi.
Następnie wysmarować spód pizzy sosem, posypać serem, ułożyć pieczarki, potem salami, paprykę , oliwki i papryczkę piri piri.
Rozgrzać piekarnik na maksymalnej temperaturze przez 10 min i i do gorącego piekarnika włożyć pizzę. Piec w temperaturze 200 stopni na termoobiegu przez 20 - 25 min.
Pozostaje mi już tylko życzyć wam udanego wypieku i smacznego.
A.G.
Amelka obecna
OdpowiedzUsuńSandra S obecna
OdpowiedzUsuń